tisdag 13 april 2010

Analysuppgift


Analysövning

Vem är mottagaren?

Målgruppen är troligtvis unga samhälls- och politikintresserade människor. Sidan riktar sig inte till ett specifikt kön. ナldern har inte stor betydelse men med tanke på den moderna och snygga formen och layouten så känns det som att den riktar sig främst till personer mellan 25-30 år. De behöver inte vara av någon specifik klasstillhörighet. Men med tanke på innehållet har jag en aning att den riktar sig mer till medelklass än högre klass. Eftersom det vanligtvis brukar vara de av medelklass som är mer intresserade av samhällsfrågor av den här typen. Det är i alla fall personer som berörs av det här ämnet och området, samt vill veta mer om människor som bor i det här området som hemsidan bearbetar.

Vad ska förmedlas?

Sidan strävar efter att informera om människor som bor på gränsen mellan USA och Mexico och deras vardag. Med hjälp av videoklipp av människor i området vill de visa de olika sidorna av konflikten mellan amerikaner och mexikaner, men även på samlivet mellan de två folkgrupperna. Klippen visar intervjuer med vanliga människor i deras vardag och personer som jobbar aktivt med konflikten i drabbade områden.

Vad är målet/syftet?

Syftet med sidan är att ge en större inblick i gränsområdet mellan Mexiko och USA. Och att fokusera på människor och deras vardag. Målet är att göra det med hjälp av videoklipp som utgör ett kollage på sista sidan. De vill troligtvis få folk att sympatisera mer med dessa människor och få folk att förstå bättre hur de lever, hur de tänker och känner. Ett mål med sidan är också att få människor att bidra med pengar till organisationen. Men med tanke på hur lite det står om hur man kan donera och information kring det, så tror jag inte att det är deras största mål med sidan. Förmodligen behöver de ekonomiskt stöd för att klara av att hålla kvar sidan och uppdatera den med material. Syftet är nog främst informativt och för att skapa en ömsesidig förståelse mellan de två folkgrupperna. Så att båda grupperna får veta mer om varandra och ökar sin förståelse för den andres vardag och liv.

Hur är det gjort?
Den audovisuella formen är gjord i flash, som videoklippen. Sidan i sig är väldigt enkel. Videoklippen utgör största delen av sidan och de finns på vanliga html-sidor. Det innehåller inga tekniska eller komplicerade animationer. Videoklippen finns på en meny som är gjord i Flash där man kan välja vilken man vill titta på. Klippen är som korta berättelser. En effekt är att de olika filmerna skiftar i färg och ton när musen står över, en form av respons till användaren, så att denna känner sig aktiv. Men det finns bara på framsidan. Det finns inte mycket text på sidan. Men till flera av klippen finns en förklarande text. Det är ganska pedagogiskt gjort men samtidigt ger de inte förklaringar till själva konflikten mellan de olika folkgrupperna. Utan tar mer för givet att de som besöker sidan redan vet om den och har information om den. Det finns ingen dramaturgisk kurva över sidan. Det finns en dramaturgi till varje berättelse som videoklippen visar.
Överst på alla sidor finns en meny med länkar till de olika undersidorna, som inte är särskilt många. Bloggen saknar däremot denna meny. Interaktion finns på sidan med hjälp av bloggen som inte har uppdaterats på ett tag. Där kan folk kommentera och ge synpunkter på klippen och på deras arbete. Det finns även en sida med information om hur man kan bidra med pengar till organisationen. Layouten är avskalad och enkel och sätter videoklippen i centrum. Den är inte särskilt lång utan ger en kort bakgrund till klippet. Typografin och layouten är ren och välgjord.

Personlig reflektion:
Jag tycker om att sidan är så pass avskalad och ren som den är. Men den ser bitvis amatörmässig ut med så lite avancerad teknik. Men samtidigt är det bra att det inte finns mycket detaljer på sidan som skulle ta bort fokus som ska vara på videoklippen. Sidan känns allvarlig vilket känns rätt i det här sammanhanget. Däremot hade jag gillat om de hade gett mer förklaring till konflikten som finns mellan de två folkgrupperna. På så sätt kanske de skulle nå ut till fler människor.

Inga kommentarer: